Ne áltassa magát az állami nyugdíjjal

Szolgáltatás

Az állami nyugdíjjal kapcsolatban tényleg senkinek sem érdemes áltatnia magát, hiszen jelenleg sem túl magasak a nyugdíjak és ez az idő előre haladtával csak még rosszabb lesz. Az országot egyre többen hagyják el és egy jobb élet reményében másik országban kezdik újra életüket. A nyugdíjbefizetések az aktív munkavállalók részéről egyre kisebb mértékben valósulnak meg, így arra sem kell számítania senkinek, hogy a jelenlegi egyre csökkenő befizetésekből a majdani illetve a most nyugdíjba vonulóknak túl sok fog jutni.

A legújabb nyugdíjkalkulátor segítséget nyújt abban, hogy tisztábban lássuk, mekkora nyugdíjra számíthatunk. A kalkulátor segítségével egyszerűen és gyorsan ki lehet számítani a várható nyugdíj összegét. A jelenlegi nettó fizetést és az életkort kell beütni a kalkulátorba és máris felbukkan, mekkora havi nyugdíjra számíthatunk. Visszamenőleg a KSH adataira alapozva számítanak ki egy átlag nettó bért, majd valorizálják azt és máris előttünk a várható nyugdíj összege. Ennél egyszerűbb kalkulátort nem sok helyen találni.

Mint már említettük nem kell túl magas összegre számítani, így el is lehet kezdeni gondolkodni azon, hogy milyen megtakarításokat indítsunk el annak érdekében, hogy nyugdíjasként ki tudjuk fizetni a havi lakhatással és étkezéssel kapcsolatos költségeket. Valószínűleg senki sem szeretné gyermekét ilyen problémákkal terhelni. Öngondoskodással ki lehet egészíteni a várva várt nagy állami nyugdíjat. A következő lehetőségek közül választhatunk: önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ azaz nyugdíj előtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítás.

Az önkéntes nyugdíjpénztárnál előre meghatározott portfóliók közül válogathatunk, amelyeknek zöme állampapír alapú. Azoknak ajánlott ez a megtakarítási forma, akik körülbelül 10 évük van még a nyugdíjazásig. A NYESZ tulajdonképpen egy banki termék, egy értékpapír számla. Itt nincsenek előre meghatározott portfóliók, de ha szép eredményeket szeretnénk elérni, akkor fontos a pénzügyi jártasság. A nyugdíjbiztosítás talán ma a legnépszerűbbek közé tartozik, hiszen a biztosítás és a megtakarítás is megvalósulhat egy terméken belül. A befektetési alapokban megvásárolt részesedés és annak hozama lesz a majdani nyugdíjunk.