Nehezen felismerhető pajzsmirigy betegség

Egészség

Rengeteg embernek van olyan betegsége, amelyről nem is tud. A pajzsmirigy betegség az egyik ilyen, hiszen olyan tünetei vannak, amelyek nem mindig azonosíthatóak be egyértelműen. Két fő típusát kell megkülönböztetni, az egyik a pajzsmirigy túlműködés, a másik az alulműködés.

A két állapot között nagyon nagy az eltérés, mivel szinte egymásnak ellentétes tüneteket produkálnak. A pajzsmirigy alulműködést viszont általában hamarabb azonosítják, mivel látványosabbak a külsőleg megjelenő jelei. Egyik ilyen jel lehet a pajzsmirigy betegség megjelenésekor a súlygyarapodás, még akkor is, ha diétázik az illető. A pajzsmirigy alulműködés ugyanis lassú emésztést okoz, amely súlygyarapodást idéz elő. Ezt kemény edzéssel izomtömeggé lehet formálni, de ez teljes életmódváltást jelent. Ha túlműködik, akkor pedig a hízás okoz nehézséget, vagy hirtelen fogyás jelenik meg.

A pajzsmirigy betegség e típusát összefüggésbe hozzák a stresszes életformával, a túlpörgött életvitellel. Emellé közvetlenül kapcsolódnak a gyomor és a bélrendszer problémái, az irritábilis bélszindróma és az alvási nehézség. Emiatt kellemetlen közérzet és fáradtság jelenhet meg, amely ugyancsak stresszt és feszültséget okoz.

Tehát egyfajta ördögi körbe kerül bele a beteg, ha túlműködik a pajzsmirigye. Nagyon nehéz ezeket a tüneteket egységes képként felfogni, egyáltalán orvoshoz fordulni azzal, hogy valami nincs rendben. Sokszor elintézik azzal a betegek, hogy legyintenek, és arra fogják a tüneteket, hogy „ők már csak ilyenek”. Emiatt az orvosoknak is nehézséget okoz a pajzsmirigy betegség diagnosztizálása.